Sugar Ray

Sugar Ray kwam in oktober 2009 bij Paard in Nood. Deze zwart-bruine Quarter ruin is 13 jaar oud. Sugar liep 3 jaar bij de vorige eigenaar al 3 jaar lang om onverklaarbare reden kreupel. Hij had atypische hoefkatrolontsteking in zijn rechtervoorhoef. Zo leek er geen andere uitweg voor Sugar dan de slacht. Gelukkig bedacht de eigenaar zich toen hij hoorde van ons bestaan. Daardoor konden wij Sugar in onze kudde opnemen.

Toen Sugar bij Paard in Nood kwam, was er niet veel meer over van de eens zo gespierde bodybuilder. Dat had niets met zijn hoef te maken. Sugar is vreselijk lief. Het is een enorme knuffel en een echte lieverd.

Na een jaartje alleen maar paard te hoeven zijn geweest zijn we begonnen hem te trainen aan de hand: rechtrichten. Hij was zo stijf als een plank, er was bijna geen buiging in zijn lijf te krijgen. Met en met zijn we hem van ooit succesvol westernpaard gaan omscholen naar een dressuurpaard dat aan de hand alle zijgangen netjes kon uitvoeren. De dressuuroefeningen zijn bedoeld om zijn lichaam te gymnastiseren, het soepel, sterk en in balans te krijgen.

Dat is heel goed gelukt, hij is inmiddels ook weer berijdbaar en hij heeft sinds we zijn gaan rechtrichten eigenlijk niet meer kreupel gelopen. Hij wordt enkel bereden als het een therapeutisch toegevoegde waarde heeft, niet voor het plezier van de mens. Hij is een knappe gespierde kerel geworden die welliswaar een eigen willetje heeft, maar absoluut erg lief en meewerkend is.

We zijn blij dat Sugar nu weer gezond is. Ivm een contract met de oude eigenaar mag hij niet bemiddeld worden. Hij kan echter andere mensen leren hoe ze hun eigen paard kunnen rechtrichten, het is immers zijn specialiteit geworden. Bovendien is hij de chaperone van de Quarter merrie Doc, en die taak neemt hij bloedserieus! Sugar is heel sociaal, hij houdt alles in de gaten en grijpt alleen in als de zaken uit de hand dreigen te lopen. Dan komt hij kort maar krachtig tussen de ruzi├źnde paarden in en gaat gelijk weer door met grazen.