Aanpak

Werkwijze en aanpak van Paard in Nood

Voordat de Stichting een paard overneemt, is het paard vaak al op diverse manieren onderzocht en behandeld. Niet altijd met het gewenste succes, waardoor de eigenaar afstand wenst te nemen. Paard in Nood maakt naast de reguliere geneeskunde ook gebruik van alternatieve geneeskunde en therapieën. Onze paarden reageren hier vaak erg goed op. We werken altijd samen met dierenartsen en (erkende) therapeuten.

Naast de fysieke gezondheid is de psychische gezondheid minstens net zo belangrijk. Het welzijn van een paard is voor een groot deel afhankelijk van positieve aandacht. De meeste paarden die bij ons komen kunnen door lichamelijke “uitdagingen” niet meer bereden worden. Met spelletjes en oefeningen zetten wij ze mentaal aan het (denk)werk. We maken gebruik van eenvoudige vrijheidsdressuur en clickertraining, parelli’s 7 games, loswerken, grondwerk, rechtrichten en natuurlijk wandelen. De oefeningen zijn niet prestatiegericht en altijd op vrijwillige basis. Het moet vooral leuk blijven. We houden altijd rekening met de gemoedstoestand van het paard. Zonder het leiderschap af te geven, staat het paard bij ons voorop. We zien het als onze taak om het spannend en interessant genoeg te maken zodat een paard wil meedoen!

Het liefst zouden we alle aangeboden paarden zelf willen opvangen, maar helaas is dat op dit moment niet haalbaar. We willen natuurlijk geen paarden in de kou laten staan. Daarom doen we enorm ons best om deze dieren alsnog een goede plek te bieden. Dit doen we via onze bemiddelingslijst. De paarden komen dan bij andere opvangadressen, die al bekend bij ons zijn of aan verschillende strenge criteria moeten voldoen. Voor mensen die hun paard willen of moeten afstaan en voor mensen die een paard willen opvangen, hebben we folders gemaakt. Daarin staat een uitgebreide vragenlijst. De vragenlijst is noodzakelijk omdat we zoveel mogelijk informatie vooraf willen, zodat we zeker zijn dat paard en nieuwe mens bij elkaar passen.

Wilt u een paard een tweede kans geven? Dan kunt u hier onze informatiefolder downloaden.

Zoekt u een nieuwe plek voor uw paard? Dan kunt u hier onze informatiefolder downloaden voor eigenaren

paardinnood-shirley