Mr. Jackson

Het verhaal van Mr. Jackson heeft duizenden paardenliefhebbers geschokt. Wie in kranten en fora als bokt.nl of horses.nl zoekt op zwaar verwaarloosde Andalusiër begrijpt waarom.

 In juni 2009 werd deze mini Appaloosa samen met de hengst Freedom zwaar verwaarloosd aangetroffen op een industrieterrein. Mr. Jackson is afkomstig uit een Frans circus. Via België kwam hij uiteindelijk in Nederland terecht. Aan zijn circusverleden heeft Mr. Jackson een gedragsstoornis overgehouden: hij liep 80% van de tijd alleen maar in rondjes linksom. En bij veel stress draafde hij zelfs minuten lang rondjes met een diameter van 2 meter…

Toen ze op het industrieterrein stonden, kregen de paarden alleen wat te eten van enkele lieve kinderen uit de buurt. Maar dit was lang niet genoeg om gezond in leven te blijven. Voor Freedom was het helaas te laat. Maar Mr. Jackson had wel nog een kans op een mooi leven. Na jarenlang samen te zijn geweest was het trieste moment aangebroken om afscheid van elkaar te nemen. Freedom ging zijn vrijheid tegemoet die hij zo verdiende en Mr. Jackson kreeg bij Paard in Nood een nieuwe kans. (zie Youtube. Let op: dit filmpje kan als schokkend worden ervaren).

Nadat we Mr. Jackson hadden opgehaald, wisten we niet meteen waar hem te plaatsen. We plaatsten hem voorlopig even naast de hengsten. Daar stond hij veilig achter een schrikdraadomheining, zodat hij eerst even bij kon komen. Over de draad had hij neuscontact met de hengsten.

Op een nacht was Mr. Jackson het alleen staan zat. Hij liet ons subtiel weten dat we ons geen zorgen hoefden te maken door onder de schrikdraad door te kruipen. Hij was zeker niet te klein voor die grote wildebrassen. Hoewel de hengsten bijna 2 keer zo groot zijn als Jackson, zouden zij hem zeker niet verpletteren. We zagen al snel dat het inderdaad prima ging. Binnen een paar dagen aten ze al uit dezelfde voerbak. Ze hebben zo een jaar lang samen gestaan.

Mr. Jackson is allang niet meer te mager. Ondertussen heeft hij een kogelrond buikje van al het eten en moet hij op dieet. Het rondjes lopen doet hij nog steeds, maar het is wel minder geworden. Verder heeft Jackson last van zomerexceem en van wat in eerste instantie nachtblindheid was is nu totale blindheid geworden. Alleen al door zijn blonde wimpertjes en roze kwetsbare huidje rondom zijn ogen vertedert Mr. Jackson iedereen. Mr. Jackson gaat ondanks zijn totale blindheid regelmatig mee wandelen in het bos, hij vertrouwd dan compleet op de mens. Dat is zo mooi om te zien. In de kudde is Pikachu zijn blindegeleide pony en ondanks zijn blindheid spelen ze lekker samen. Hij heeft het hele jaar door een speciaal vliegenmasker om zodat hij zijn oogjes niet beschadigd. Het masker dient als bumper zodat hij voelt als hij ergens tegenaan loopt ,maar dan niet gelijk iets in zijn oog heeft. .