Jyoti

Jyoti zou eigenlijk dekhengst en sportpaard worden. Hij is springgefokt. Hij was in het bezit van een commercieel paardensportbedrijf in het buitenland en men had hoge verwachtingen van hem. Tot Jyoti een ongeluk kreeg. Jyoti is onder een metalen hek terecht gekomen waar stroom op stond. Urenlang heeft hij daar gelegen, totdat men hem bewusteloos vond. Hierdoor heeft hij schade aan zijn zenuwstelsel opgelopen. Jyoti kan niet meer bereden worden, omdat dit door zijn onbalans en onverwachte spieruitval levensgevaarlijk is. Jyoti heeft ataxie, ook wel “dronkemansgang” genoemd. De opdracht tot slachten was al gegeven, maar door tijdsgebrek nog niet uitgevoerd. Dat was zijn redding. Paard in Nood kreeg hem dus uiteindelijk per toeval, letterlijk om 1 voor 12!

 

Jyoti is een prachtig paard. Hij is een kruising tussen een Holsteiner en een Belgische Warmbloed. Jyoti doet zijn naam eer aan. Jyoti betekent in het Sanskriet vuur, vlam, ster en licht van het hogere bewustzijn. Hij is enorm levendig, actief en speels, maar ook onvoorspelbaar. Jyoti is zich niet bewust van zijn formaat en zijn ledematen. Daarmee maakt dit temperamentje het onze vrijwilligers soms behoorlijk uitdagend. Hij leert je als geen ander in het hier en nu te blijven. Een onoplettend moment en hij heeft een verrassing voor je! Hij mocht ruim 5 jaar hengst blijven. Toen kon hij ook samen met andere paarden. Een paar weken na zijn verjaardag begon hij een gevaar voor zichzelf te vormen. Hij wilde zelfs door de hormonen door de omheining heen. Omdat we geen paarden willen opsluiten hebben we voor castratie gekozen.

 

Jyoti staat het hele jaar, 24 uur per dag, 7 dagen per week buiten met inloopstal. We zien elke dag vooruitgang in zijn gedrag, maar het blijft erg opletten, hij is zeker geen typisch knuffelpaard want hij kan soms onverwachts zijn tanden gebruiken. Toen we hem pas hadden, kwam hij vaak niet eens zelfstandig overeind als hij ging liggen. Hij maaide zijn eigen benen tot bloedens toe door zijn ongecontroleerde beenzetting. Gelukkig is dat nu niet meer zo. Jyoti bijt helaas andere paarden sinds hij ruin is, vooral met dominante paarden kan hij niet overweg. Hij kan echter over de draad lekker knuffelen, kroelen en spelen met de drie pony’s.