Kiona

Als Prada de Prinses van de stichting is, dan is Kiona de Koningin! Deze door de wol geverfde schoonheid van 18 lentes jong weet precies wat ze wil en wat niet. En dat is beslist niet om als een zielig afgeschreven oud paard door het leven gaan! Deze dame is hard voor zichzelf!

In februari 2009 kwam Kiona bij ons om te revalideren. Ze liep zo slecht dat de eigenaar het gevoel had dat hem niets anders overbleef dan haar te laten inslapen. Kiona liep met hele korte stijve pasjes alsof ze over een spijkerbed liep. Draven was al helemaal geen optie. Al haar spieren, vooral haar nek, zaten muurvast. Haar bespiering klopte niet. Ze had last van atrofie op haar rug en een omgekeerde nekbespieren (hertenhals). De spieren op haar rug waren weggesmolten terwijl haar onderhals wel bespierd was. Samen met een overbelaste voorhand zorgde dat voor problemen. Dat verander je natuurlijk niet in een paar weken. Dachten wij…

Binnen een week bloeide Kiona op tot een tevreden paard. Met haar temperament joeg ze de andere paarden en veel vrijwilligers de stuipen op het lijf! En of ze kon draven en galopperen!  Maar blaffende honden bijten niet. Je moet ze alleen leren kennen. Zo was het ook bij Kiona. Ze is ontzettend lief. Jarenlang kwam Kiona alleen haar stal uit om samen iets met de mens te doen. Deze zonaanbidster had geen weidegang en geen gekroel of gestoei met soortgenoten. Het vele stilstaan in de box al die jaren hadden haar geen goed gedaan.

Nu geniet ze samen met de andere paarden in een grote kudde van het leven en maakt ze met haar 22 lentes (2013) nog alles wat mannelijk is het hoofd gek. Ze kan de zon zien op- en ondergaan. Ze kan galopperen en gek doen in de wei. En de vrijwilligers een spiegel voorhouden. Kiona is hard voor zichzelf, ze houdt niet van gezeur en dat ze al wat ouder is weerhoudt haar nergens van en ze wilt ook niet dat wij haar als oudje behandelen.  Ze is niet van suiker.

In het begin was ze erg gevoelig voor jong gras en moesten we haar in het voorjaar altijd beperken in haar weidegang. Inmiddels heeft ze nergens meer last van en staat ze het hele jaar door lekker op de wei met een grote inloopstal en een eigen stuk bos. We werken regelmatig met Kiona aan de hand. Naarnaast wordt ze rechtgericht en doen we parelli en vrijheidsdressuur met haar. Beweging blijkt het beste medicijn. Kiona hoort nu helemaal bij Paard in Nood zodat haar toekomst is veiliggesteld.