Freedom RIP

freedomIn juni 2009 vond de politie 2 sterk verwaarloosde paarden en schakelde de hulp van Stichting Paard in Nood in. Het ging om Mr. Jackson en de 8-jarige Andalusiër hengst Freedom.

Freedom was ernstig hoefbevangen en zwaar ondervoed. De dierenarts vertelde dat een hoefsmid een jaar geleden speciale ijzers onder de voorhoeven van Freedom geslagen had. Was vanaf dat moment alle zorg voortgezet, had Freedom nu geen probleem. Maar dat gebeurde niet. Er is sindsdien nooit meer naar de paarden omgekeken. Deze twee arme dieren kregen alleen af en toe wat droog brood en water van enkele buurtbewoners en kinderen. Dat was nauwelijks genoeg om in leven te blijven. Mr. Jackson en Freedom stonden zonder beschutting in de volle zon  of koude regen op een kale paddock op een industrieterrein tussen loodsen; afgesloten van de buitenwereld. Zomer en winter. De gezondheid van Freedom was zo vreselijk slecht dat hij zijn voorbenen niet meer kon belasten. Hij liep niet, maar huppelde op zijn achterbenen.

 Freedom fleemde voortdurend van de pijn. Hij vocht letterlijk voor zijn leven. De hele situatie was afschuwelijk en ging iedereen door merg en been, zelfs de stoerste politieman.

 Natuurlijk hebben we de kans op herstel en het herstellingsproces met specialisten besproken. Freedom zou nog heel lang ondragelijke pijnen lijden en de kans dat het nog goed kwam was zo goed als uitgesloten. Dit wilden we hem niet aandoen, nadat hij al meer dan een jaar zo vreselijk geleden had. Omdat hij alleen maar op zijn achterbenen kon lopen zag zijn achterhand er “bespierd” uit. Schijn bedriegt. Freedom was broodmager. Uit eerbetoon hebben we zijn laatste passen op film vastgelegd…Kort daarna was hij van alle pijn bevrijdt en mocht hij op de eeuwig groene weiden spelen.

hoeffreedomhoeven