Springruiter crowdfundt nieuw paard bij elkaar

De Amerikaanse springruiter Richard Spooner heeft door middel van crowdfunding een nieuw paard kunnen kopen. Met dit paard hoopt hij weer tot de top van de springsport te kunnen behoren. Zijn vorige toppaardCristallo (v. Caretino I) is inmiddels 18 jaar.

duurpaardcrowdfunding

Spooner kondigde begin 2014 zijn inzamelingsactie aan. Onder de titel ‘Richard Spooner’s Rockethub Project’ kon een ieder die wil een bepaald bedrag doneren. Uiteindelijk hebben meer dan 60 mensen meegedaan aan het project. Spooner kondigde deze week zijn nieuwe aankoop vol trots op Facebook aan: ‘Dit is Rockette. Het Rockethub paard, het heeft een behoorlijke tijd geduurd eer we het perfecte paard troffen, maar we hebben er geen spijt van.’ Rockette is een vierjarige Holsteinermerrie en stamt af van Lorroz Z uit een Calife II moeder. De merrie is gefokt in Amerika.

‘We zijn dol op haar en kunnen niet wachten om met de training te beginnen. We willen iedereen bedanken die aan die project heeft deelgenomen. We verwachten veel van onze kleine meid.’

Aldus de Hoefslag (foto: Remco Veurink)

Nieuwe trend

Crowdfunding is ooit ontstaan vanuit  de muziekindustrie/creatieve sector (films, kunst etc)  als ook de zakenwereld. Een band vraagt aan zijn aanhang bv om een bedrag te doneren zodat zij een cd kunnen opnemen of op tour kunnen gaan. Een bedrijf dat bv van de bank niet de benodigde middelen ontvangt om te groeien, kan de massa hier op aanspreken. Naar gelang de manier van crowdfunden ontvangen de donateurs er iets voor terug, bv een entreekaartje of rente. Tegenwoordig kun je ook doneren zonder tegenprestatie, daar maken stichtingen en goede doelen zoals Stichting Paard in Nood veel gebruik van.

De trend is dat ook particulieren steeds meer aan het crowdfunden slaan,  voor diverse doelen. Bijvoorbeeld voor een grafsteen van een overleden dierbare. Maar ook de paardenwereld heeft het crowdfunden ontdekt. Steeds meer particulieren financieren op deze manier hun passie, paarden helpen, paarden aan huis, een opleiding in de paarden, een paard zelf bekostigen, een trailer, een bak, een stapmolen enzovoorts.

Er zijn wel 1500 fora waar men zijn project op kan aanmelden, er zijn echter veel verschillen in bijvoorbeeld het aantal donateurs die je zelf moet zoeken, de kosten, en de periode waarin gecrowdfund wordt. Een band met duizenden fans heeft nu eenmaal een ander netwerk dan een willekeurige paardenliefhebber met een droom op een doorsnee manege. Het juiste platform is daarbij van doorslaggevend belang om het project te laten slagen.

Klik hier voor een voorbeeld van een particulier paardenproject  zoals iedereen dat zou kunnen.

Voor donaties aan Stichting Paard in Nood: www.paardinnood.nl