In 2007 heb ik de stichting opgericht om paarden die anders afgemaakt zouden worden maar die wel nog kwaliteit van leven hadden of weer konden krijgen op korte termijn te helpen. In de loop van de jaren heb ik tal van opleidingen en cursussen, workshops en clinics gevolgd in binnen-en buitenland en nog steeds blijf ik doorleren.
In 2014 kwam ik in contact met Anja Marcinski, oprichtster van opleidingsinstituut Hippo Sofia Academie te Wehl.
Anja zag wat ik deed voor de stichting en bood mij aan om bij haar de twee jarige geaccrediteerde opleiding Craniosacraal therapie (HBO niveau) te komen volgen. Ondanks dat ik ook net gestart was met een 2 jarige HBO opleiding Hoeforthopedie besloot ik dat het geen optie was om zo’n kans te laten liggen.
“Je kunt de stichtingspaarden nog beter helpen om te revalideren, en ook toekomstige paarden zullen er baat bij hebben” was haar motto en aangezien ze zelf niet telkens kon komen mocht ik de opleiding gaan doen. Ik hoef denk ik niet te benadrukken hoe dankbaar ik voor deze kans was! Het begon met een 4 daagse basismodule in 2014. Ik had al veel geleerd, maar was toch onder de indruk hoe veel er nog te weten viel over wat er IN dat mooie paardenhoofd zich afspeelt.
En op welke ingenieuze manier het hoofd (cranium) en bekken (sacrum) met elkaar verbonden is via de dura mater: een vlies waar hersenvocht door heen loopt, dat ook weer in verbinding staat met de rest van het lichaam, en dat dit hersenvocht net als de hartslag en ademhaling een eigen ritme heeft dat iets verteld over de gezondheidstoestand van het dier (net zoals hartritmestoornissen ook iets zeggen).
We hebben in die eerste 4 dagen geleerd hoe je dat ritme kunt voelen en beïnvloeden, maar ook waar dat hersenvocht gemaakt wordt en hoe het kan dat dit een ritme heeft. Daar de aansturing van het hele lichaam gebeurt vanuit de hersenen en dat dit via de zenuwbanen o.a. verloopt is het eigenlijk heel logisch dat als je daar waar alle zenuwbanen doorheen lopen – de wervelkolom – behandelt, dat je dan het hele lichaam kunt beïnvloeden met je handen door een hele zachte techniek, die ook in de osteopathie gebruikt wordt (en die van daaruit verder is ontwikkeld tot een zelfstandige therapie). Na die vier dagen konden we de paarden al een mooie ontspanningsbehandeling geven zodat het zelf genezend vermogen zijn verdere werk kon doen.
De rest van de opleiding was minstens net zo interessant en zo kwamen onder andere de volgende items aan bod:
- Ik heb veel secties mogen bijwonen en ook zelf uitvoeren van bijna een heel paard. De structuren en organen in het echt zien ipv via een plaatje in het boek is van onschatbare waarde om goed je werk als therapeut te kunnen uitvoeren
- Ik heb les gehad van professionals op het gebied van: paardengedrag (inclusief wilde paarden bestuderen), weidebeheer, voeding, hoeven, zadels, tanden, biomechanica, oosterse geneeswijzen, enz enz
- Andere onderwerpen die uitgebreid aan bod kwamen: het endocriene stelsel, het spijsverteringsstelsel, de voortplantsingsorganen en de groei van een veulen (en wat er mis kan gaan), de werking van de zintuigen en de craniale zenuwen.
- Tijdens de opleiding zat ook een opleiding tot mestonderzoeker, dit houdt in dat ik zelf bij de paarden de mest kan onderzoeken op wormbesmetting en weet welk ontwormingsmiddel al dan niet ingezet dient te worden.
- Anatomie: het is behoorlijk pittig om niet alleen bijna alle spieren inclusief hun aanhechtingspunten en functies te kennen, maar ook alle botten en alle hobbeltjes en bobbeltes op die botten! Ik geloof dat er alleen al op een schouderblad iets van 22 plekken zitten die je allemaal leert, uiteraard alles in het latijn zodat je ook in staat bent op niveau met een dierenarts te communiceren en om rapporten van een kliniek goed te kunnen begrijpen die je onder ogen krijgt.
Door de didactisch verantwoorde manier van lesgeven, het constant herhalen tijdens de les, de opdrachten (en stages), praktijk en het schrijven van je thesis ben ik ervan overtuigd dat het voor iedereen die de wil heeft paarden te helpen te leren is, ongeacht je vooropleiding.
Als we nieuwe technieken leerden, dan werden deze eerst op elkaar geoefend zodat je kon voelen wat het paard voelde, ook dat was erg waardevol. Menig collega heeft sindsdien al heel wat mensen (ruiters) mee behandelt.
Binnenkort zal ik een aparte facebook groep starten waar ik behandelingsverslagen en informatie die het delen waard is zal plaatsen zodat iedereen kan zien wat de behandelingen doen voor de paarden.
Ben jij ook geinteresseerd in het volgen van een basismodule om je paard te helpen en je eigen kennis op te krikken, of overweeg je zelfs om de hele opleiding te volgen, neem dan contact op met Anja Marcinski . (klik op haar naam). De eerstvolgende 4-daagse module (basismodule voor iedereen te volgen) is van 8 tot en met 11 juni. En als je bij je aanmelding Anja de Groeten doet van Paard in Nood, dan doneert ze tevens een leuk bedrag aan de stichting.
In juli organiseer ik samen met Tessa Peters van Horse and Feel een lezing over craniosacraal therapie bij ons op stal in Voerendaal, waarbij je zelf ook aan de slag kunt. Houdt onze agenda in de gaten.
Petra