Gastblog: Clickeren door Conrad van Pruijssen Deel 1en 2

De komende maanden zal gastblogger en clickercoach Conrad van Pruijssen hier korte blogs schrijven over het hoe en wat van clickertraining. Op 3 april zal hij dan op onze locatie een clinic geven waar je aan kunt deelnemen. Hieronder deel 1 en 2 (nieuw filmpje!)

 

Heb jij al een click met clickertraining?

clicker 1

Je kunt op twee manieren naar clickeren met je paard kijken.

  1. Clickertraining, dat is toch met die snoepjes en dat je een onbeleefd paard krijgt? Of
  2. Clickertraining, dat is toch met beloningen, waar je paard graag voor wil werken!

Gelukkig zien steeds meer mensen dat clickertraining gaat over het werken met beloningen. Een clickertrainer is iemand die graag kijkt naar de mogelijkheden, wat kan er wel en dan gaat onderzoeken hoe.

 

Clickertraining is simpel.

Misschien is het daarom voor veel mensen wel zo moeilijk om aan te leren. Voor paarden geldt juist het omgekeerde, paarden hebben na drie keer clicken door wat clickertraining is.

En hier schuilt misschien wel het hardnekkigste vooroordeel in wat erover clickertraining te vertellen is: “Ik ben gaan werken met brokjes en mijn paard is ineens opdringerig, onbeleefd en bijterig”.

Ik kijk er liever op een andere manier naar. Je paard heeft na drie keer door wat het clicker principe is, waarom? Veel mensen zijn kopsterk, een ander woord voor veel nadenken en weinig doen. Paarden hebben misschien een groot hoofd maar ze ‘doen’ meer dan dat ze ‘denken’. Daardoor hebben ze dus snel door, dat na de click, als ze iets goeds hebben gedaan, een beloning komt.

 

Clickertraining is krachtig.

Je hebt dus zojuist de meeste krachtige, efficiënte en motiverende trainingsmethode voor paarden ontdekt die er is, clickertraining. Een training waarbij je paard maximaal met je mee wil doen, soms zo erg dat hij helemaal niet wil dat jij stopt met trainen. Nu is de het de kunst om deze krachtige trainingsmethode zo te gaan gebruiken dat zowel je paard als jij opgezet worden voor succes.

 

Clickertraining is leuk.

We horen heel vaak de opmerking: “Werkt clickeren ook als is geen probleem heb?”. Voor de mensen die nog onbekend zijn met clickeren. Hoe groter het probleem met je paard des te beter clickeren werkt, waarom? Het is een aanpak waarbij je paard zelf de controle heeft, waarbij je kijkt naar wat hij al wel kan en waarbij je werkt met een beloning die hem motiveert.

Ons antwoord is vaak: Moet je nagaan hoe goed clickeren werkt als je geen probleem hebt!”.

 

Clickeren is een manier van trainen.

Het gebeurt nog weleens dat mensen clickertraining en vrijheidsdressuur door elkaar halen. Als je aan ons vraagt wat ga je vandaag met je paard doen, dan zal het antwoord dag-in en dag-uit, clickeren zijn. We gebruiken clickeren overal voor: of het nu gaat om het verhelpen van (gedrags)problemen, het uit de wei halen, trailer mak maken, longeren, grondwerk, rijwerk in ons geval dressuur (maar het ook western kunnen zijn)

Voor ons is clickeren geen doel, het is een middel. Het middel werkt zo snel, krachtig en goed dat we het overal voor willen gebruiken.

 

Clickeren moet je doen.

Het mooie van clickeren is dat als je het begint te gebruiken dat alles wat je daarna gaat doen, beter gaat. Waardoor je enthousiaster en enthousiaster wordt om het bij meer en meer dingen te gaan toepassen totdat je het overal bij gebruikt als trainingstool.

 

Rijwerk vs Grondwerk.

Een veel gehoord misverstand is dat mensen denken dat clickeren alleen maar naast je paard kan, tijdens grondwerk. Niets is minder waar.

Wij rijden dressuurmatig omdat het voor het fysieke welzijn van ons paard goed is. Clickeren is een positieve manier van trainen die ervoor zorgt dat we ook werken aan zijn mentale welzijn. Je traint op een manier die focust op wat goed gaat, daar beloon je voor en dat bouw je uit.

Ons eindresultaat zal dus zichtbaar hetzelfde zijn, de weg daar naar toe  voelt voor ons alleen beter.

 

Is het gemakkelijk? Ja, zeker als je het beheerst maar dat is met alles. Tot die tijd vergt het misschien iets meer denkwerk voor de mens maar daar helpt een gecertificeerde clickercoach je graag bij.

——————————————————————————————————————————————————