Cranio Sacraal Therapie, ook voor uw paard

Cranio betekent schedel, sacraal komt van sacrum, heiligbeen.

Wat verbindt de schedel met het heiligbeen? Dat zijn de hersenvliezen en het ruggenmerg. Deze lopen als een lange buis van voor naar achteren. De vliezen die ook om het ruggenmerg heen zitten bestaan uit meerdere laagjes en tussen deze laagjes stroomt vloeistof: het hersenvocht. Bij de ruggenprik wordt er tussen deze vliezen in een vloeistof gespoten.

cranio knipsels anja

Het hele lichaam wordt aangestuurd via zenuwbanen. Die zenuwbanen lopen ook weer vanuit de hersenen, via het ruggenmerg en komen tussen de wervels door naar buiten getreden waar ze zich verder vertakken en alles aansturen. Het hersenvocht stroomt van de hersenen naar het sacrum en terug. Dat heet het cranio sacraal ritme en naast hartslag en ademhaling is dit het derde meetbare ritme in een lichaam. Net zoals je invloed kunt uitoefenen op de ritme van het hart en de ademhaling, kun je dit ook op het cranio sacraal ritme.

Dit ritme heeft verschillende lagen, van oppervlakkig naar diep. Indien er ergens blokkades zijn, dan voel je dat dus in het ritme dat dan verstoord is. Vergelijk het met een waterslang waar opeens een knik in komt: achter de knik stroomt het water dan niet meer zo vlot. Dit is met de cranio sacrale vloeistof, oftewel het hersenvocht idem dito: je voelt het bv ergens goed stromen en opeens wordt het zwakker omdat er een “kink in de kabel” oftewel een blokkade zit.

Als cranio sacraal therapeut heb je een zeer uitgebreide anatomische kennis, o.a. verkregen door diverse secties op overleden paarden. Het is van belang dat je een beeld hebt van wat je voelt onder huid immers, een plaatje in een boek dekt die lading niet. Stel een paard heeft een vastzittend tongbeen, dan is het wel fijn dat je zo’n tongbeen eens in je handen hebt gehad. hetzelfde geld bv voor de hypofyse. Is dat hard, zacht, groot, klein? Hoe ziet de reukzenuw eruit, en hoe voelt die aan? En het hoe voelt een oogspiertje aan? Omdat je dit als CS therapeut moet kunnen behandelen, is het wel noodzakelijk dat je je daar iets bij kunt voorstellen.

 

De cranio sacraal therapie werd al heel lang gebruikt in de osteopathie, maar was zo interessant dat het is doorontwikkeld tot een zelfstandige therapie. In eerste  instantie voor mensen, maar sinds enkele jaren ook voor dieren.

Wat kun je ermee?

Het doel is zoals met alle aanvullende therapieën om het zelf genezend vermogen van het paard te stimuleren. Dit doe je door eerst een uitgebreide anamnese te maken. Zadel, training, huisvesting, voer etc wordt daarin ook meegenomen, maar vooral ook hoe beweegt het paard, of waar beweegt het niet? Hoe is het met de ademhaling, waar zit die, buik, borst, overal? Hoe is het met de slijmvliezen en de turgor? Wat zegt de vacht? Hoe voelen de spieren aan, gespannen, los en soepel, warm, koud? En de fascia oftwel het bindweefsel dat alles weefsels en organen met elkaar verbindt?

Hoe kun je dus vanaf de buitenkant van een paard een orgaan behandelen? Omdat alles in het lijf o.a. met het bindweefsel dus verbonden is, ook de organen, kun je daar vanaf de buitenkant door je in te voelen invloed op uit oefenen.

Na de anamnese en behandeling, die bestaat uit zachte aanraking met een druk die je kunt vergelijken met de druk die je op je oogbol kunt verdragen, heel licht dus, geeft de therapeut advies over eventueel verbeterpunten, bv het zadel laten aanpassen, een ander beter passend bit, een tandarts of  een hoefsmid laten komen, anders trainen etc. Ook kan het zijn dat de therapeut je dingen laat zien die je zelf bij je paard kunt toepassen om de behandeling te ondersteunen.

Een behandeling voor een paard voelt aan alsof je in een diepe slaap bent. Dat wil zeggen in de fase waarin het lichaam zich kan herstellen. De meeste paarden zullen dit ook letterlijk zo laten zien, al is dat geen garantie. Doezelen, geeuwen, ontwindingen, uitschachten, pufjes, kunnen allemaal optreden.

Het is na een behandeling niet de bedoeling om het paard daarna te laten werken. Geef het lichaam een dag of 3 a 4, liever nog 4 dan 3 de tijd om aan de gang te gaan. Het paard moet wel vrij kunnen bewegen zo veel mogelijk, maar niet werken, wandelen kan wel (aan de hand).

Moet het paard echt klachten hebben om te kunnen behandelen?

Nee, een ontspannende preventieve behandeling zal elk paard de eigenaar in dankbaarheid afnemen. Bovendien kijkt er op zo’n moment een “vreemd, objectief” oog naar je paard, wat soms kan leiden tot het voorkomen dat je een blinde vlek ontwikkeld. “mijn paard loopt altijd al zo” of ” hij steekt die tong altijd uit zijn mond, typisch mijn paard” . Dat zijn bijvoorbeeld geen normale dingen, die mensen vaak normaal zijn gaan vinden, en waar waarschijnlijk best nog wat aan te doen valt.

Cranio Sacraal therapie kan bij veel problemen en ziektes ondersteunen.

Bij Stichting Paard in Nood maken wij bij het revalideren van de paarden veel gebruik van deze kennis. De twee jarige HBO opleiding is door opleidingsinstituut Hippo Sofia gesponsord (zie foto’s). Het is ook mogelijk om als vriend van Paard in Nood gebruik te maken van deze kennis door een behandelsessie te boeken.

Wat moet je daarvoor doen?

Stuur een email naar info@paardinnood.nl

We prikken een datum en spreken binnen een maand nog 2 data af. Dus een minimum van 3 behandelingen wordt geadviseerd om ook een eerlijk resultaat te kunnen krijgen.

De kosten zijn een donatie aan de stichting van 35 euro per keer in een straal van 15 km binnen Voerendaal komen er geen reiskosten bij. Omdat het examen nog niet is afgerond kan dit tarief zo laag zijn, over enkele maanden zal dit omhoog gaan.

Wat krijg je:

Een uitgebreide anamnese voor jezelf

Foto’s van voor en na de behandeling

De behandeling zelf

Advies en tips en evaluatie na 3 x.

 

Voorwaarden:

Geen behandelingen op etenstijden waar de paarden heel onrustig zijn

Geen hard lawaai/harde muziek op stal

Donatie vooraf overmaken of gepast contant op de afspraak zelf.

Nakomen van de afspraken. (helaas is dat tegenwoordig niet vanzelfsprekend).

 

cranio plaatje schedel