Lieve draverruin zoekt forever home!

Berijdbare draverruin zoekt jou!

 

Steef is een draverruin van 18 jaar met een schofthoogte van ongeveer 156 cm. Steef is gefokt voor de drafsport, maar is op 2 jarige leeftijd afgekeurd. De vorige eigenaresse heeft hem toen gekocht.

Nadat de huidige eigenaresse enkele jaren verzorgster is geweest heeft ze hem in 2013 gekocht.

 

Door persoonlijke omstandigheden is ze momenteel niet meer in staat om voor hem te zorgen en daardoor zoekt ze een ander adres voor hem en heeft ze Paard in Nood ingeschakeld om te bemiddelen hierin naar een adoptie adres.

 

Het rijden op Steef was in het begin erg lastig. Stappen was geen probleem, maar wanneer ze wilde gaan draven ging het fout. Hij ging dan heel hard en ongecontroleerd rennen. Ze kon hem dan alleen bij haar houden als ze continue veel druk op het bit uitoefende. Omdat ze dat niet wilde is ze begonnen met alleen grondwerk, op de “parelli natural horsemanship” manier. Daarnaast ging ze veel met hem wandelen en hardlopen. Na drie maanden is ze weer langzaam begonnen met rijden, alleen dit keer bitloos met een touwhalster. Heel langzaam opgebouwd, met in het begin alleen stappen. Dit ging zo goed, dat ze binnen de kortste keren ook ontspannen kon draven en galopperen, zonder continu druk uit te oefenen op zijn neus.

 

Steef is een erg gevoelig paard. Het opbouwen van wederzijds vertrouwen is daarom erg belangrijk. In nieuwe situaties of met nieuwe mensen kan hij in het begin ook best wat gestresst en zenuwachtig zijn. Een geduldige en rustige omgang is dan ook gewenst bij hem. Wanneer er vertrouwen is en je hem met rust en aandacht benaderd, kan je eigenlijk “alles” met hem doen. Dan is hij ook heel rustig en ontspannen. Hij is sowieso naarmate de jaren zijn verstreken steeds rustiger geworden.

 

Hij is vooral recreatief bereden, met name buiten. Hij kan dan ook goed alleen op pad en is in principe bomproef. Auto’s, grote tractoren en machines is hij allemaal gewend. Dat betekend alleen niet dat hij makkelijk te rijden is. Vooral in het begin kan hij (bij nieuwe mensen en op nieuwe plekken) erg zenuwachtig/gestrest zijn, waardoor hij snel gaat lopen en onrustig is. Stappen is vaak geen probleem, maar wanneer je wilt draven en galopperen, moet je eerst vertrouwen en rust opbouwen. Door zijn gevoeligheid heb je maar weinig hulpen nodig en wanneer je op elkaar bent ingesteld kun je hem praktisch met je gedachten rijden. Een gevorderde ruiter is wel erg belangrijk voor hem.

 

Momenteel is Steef erg stijf. Hij mag dus weer eerst wat gegymnastiseerd worden alvorens het rijden weer wordt opgepakt zodat hij soepeler in zijn lijf komt te zitten. Als hij niet rechtgericht is loopt hij soms onregelmatig op de volte. Het laatste jaar is hij amper bereden en is hij vooral lekker paard geweest in de kudde. Toen hij nog regelmatig bereden werd werd hij regelmatig door een chiropractor behandeld, om zijn rug wat los te maken. Nu wordt hij nog wel regelmatig gebruikt voor (systemisch) coachen, waar hij ook erg geschikt voor is.

 

Steef is altijd wat in zichzelf gekeerd geweest. Hij staat op een vaste plek in een stabiele kudde. Daarnaast wordt hij dus gebruikt voor coaching. Hij is verder echt super lief en er zit echt geen greintje kwaad in hem. Schoppen, bijten, bokken o.i.d. heeft hij dan ook nog nooit gedaan. Hij is sociaal in de kudde. Wel is hij erg op eten gericht en kan dan soms wat snauwen naar andere paarden. Ondanks dat hij niet een paard is wat nieuwsgierig op je af komt rennen, is hij zeker wel benaderbaar en toegankelijk.

 

Sinds een jaar ben heeft hij EORTH (foto’s op aanvraag beschikbaar), nu nog in het beginstadium. De tandarts adviseerde om een buitenste snijtand te verwijderen op korte termijn. Dit is nog niet gebeurd, een nieuwe adoptie ouder zal hier dus rekening mee moeten houden. Hij krijgt elke dag een natuurlijk paddestoelen extract (Equisano) om het proces af te remmen. Wel is het belangrijk om regelmatig zijn tanden te checken en eventueel het gras ertussen te verwijderen. Dit laat hij prima toe. Het is niet te merken dat hij er last van heeft, hij bijt ook nog hele appels door. Wel blijft het feit dat die ene tand er binnenkort uit moet. Hoe de tandziekte zich zal ontwikkelen is onbekend. Het is belangrijk dat hij onder regelmatige controle blijft van de tandarts (minstens 1 keer per jaar). Misschien dat er in de toekomst nog meer tanden uit moeten, maar ook dit is lastig te voorspellen. Ze zijn er nu wel in een vroeg stadium achter gekomen, dat is een voordeel.

 

Verder is Steef voor zover bekend erg gezond en ziet hij er ook goed uit. Hij wordt niet geënt, wel ontwormd, twee keer per jaar. Hij heeft gevoelige hoeven, daardoor stond hij bij de vorige eigenaresse voor op ijzers. Inmiddels wordt hij met succes natuurlijk bekapt en heeft hij geen ijzers meer nodig.

 

Wat we voor Steef zoeken is een stabiele kudde en een weide met inloopstal erbij. `S nachts in de winter binnen is eventueel een optie maar bij voor de rest gelijk aanbod gaat de voorkeur uiteraard naar lekker 24/7 vrijheid.

 

Steef werd bereden met een veelzijdigheidzadel van het merk “Stubben”. Deze is speciaal voor hem op maat gemaakt. Dit kan voor 200 euro (te betalen aan de huidige eigenaresse) overgenomen worden.

 

Steef is trailermak. Maar de huidige eigenaresse heeft geen trailer, het zou dus handig zijn als hij gehaald zou kunnen worden als het zover is. Hij staat in Veeningen.

 

De procedure is als volgt: Indien iemand interesse in deze kanjer heeft kan men het vragenformulier invullen dat te vinden is op www.paardinnood.nl/aanpak zodat wij en de eigenaar een beeld krijgen met wie we te maken hebben. Eerst bellen naar 0610641278 kan ook als men nog vragen heeft.  Als het “in theorie” goed klinkt, komt iemand van Paard in Nood langs om kennis te maken. Als er verder geen bijzonderheden zijn en het paard kan verhuizen dan wordt er een adoptie contract gemaakt, waarin o.a. staat dat het paard niet doorverkocht kan worden omdat Paard in Nood eigenaar is. Aan het adopteren zelf zitten geen (aanschaf/adoptie) kosten verbonden. Alle normale toekomstige kosten zijn echter wel voor rekening van de adoptie ouder. Hij mag niet voor commerciële doeleinden bereden worden (wel als coachingspaard). Dus geen manege- of lespaard.

 

Samengevat:

Lief 18 jaar paard voor rustige ervaren persoon waar hij ook bij mag blijven mocht in hij in de toekomst onberijdbaar blijven. Dus niet reageren als je op zoek bent naar een gratis rijpaard en het alleen om het rijden gaat!

Iemand met de middelen om een paard met gebitsproblemen de medische zorg te bieden dat het nodig heeft (als je elke cent moet omdraaien: niet aan beginnen). Veel vrijheid, liefde en aandacht kunnen bieden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Your email address will not be published.